Carpe Diem?!

Zoals u vast al hebt gezien is de naam van de stichting in India waar we mee samen werken ‘Carpe Diem’. Nu vraagt u misschien verbaasd af: Carpe Diem? Betekent dat niet: “Pluk de dag”, “Maak plezier”? Het eerste wel, het tweede niet. Dat is een hedonistische invulling van het woord.

De oorspronkelijke betekenis is: Pluk de dag, waarin de dag overdrachtelijk als een vergankelijke, kortstondig bloeiende bloem wordt voorgesteld, is een aansporing om niet tot morgen uit te stellen wat vandaag gedaan kan worden.

Dit is ook waar de Carpe Diem Foundation voorstaat. Zie je iemand in nood? Help dan nu! Morgen kan te laat zijn. Als stichting Samanatha komt hetzelfde principe terug in de slogan: Stel niet uit tot morgen, wat u vandaag kunt doen!

Beide stichtingen doen dit vanuit een christelijke visie. God de Schepper liet ons als mensen niet liggen in onze nood van verlorenheid. Nee, Hij kwam zelf als eerste om de mens te redden. Horen wij dan ook zelf niet te helpen wie in nood is.

Interessant om te weten is dat Carpe Diem dicht ligt bij een term die velen ook kennen: Momento mori (gedenk te sterven). Wees voorbereid op wat komen gaat en gebruik de dag voordat de nacht komt.

Ik moet de werken doen van Hem Die Mij gezonden heeft, zolang het dag is; er komt een nacht waarin niemand kan werken.

Jezus Christus (De Bijbel, Johannes 9:4)